Tudorel Toader, ministrul justiției, a decis să ceară revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. El a prezentat joi, de la ora 18.00, raportul privind activitatea managerială a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Miercuri, liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a transmis ministrului Justiţiei un mesaj: „să nu se facă de râs”. Imediat, Președintele Klaus Iohannis a apreciat raportul drept ”neclar și incomplet”.
UPDATE. 20.00 Președintele României, Klaus Iohannis, nu consideră oportună la acest moment revocarea procurorului șef al DNA ”Neconcludente și neclar” au fost calificate conculziiile raportului prezentat de Tudorel Toader. Raportul va fi analizat de consilierii și specialiștii de la Cotroceni. Până la acest moment nu există argumente concrete pentru revocarea Lairei Codruța Kovesi, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.
”Referitor la Raportul privind activitatea managerială a Direcției Naționale Anticorupție, prezentat joi, 22 februarie a.c., de către ministrul Justiției, Administrația Prezidențială face următoarele precizări:
Din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA și având în vedere că evaluarea activității DNA și a conducerii acestei instituții de către Președintele României diferă de cea a ministrului Justiției, se impune o analiză aprofundată a acestui document, care urmează să fie realizată la nivelul Administrației Prezidențiale de către departamentele de specialitate.
În repetate rânduri, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a declarat mulțumit de activitatea DNA și a conducerii sale, punct de vedere pe care și-l menține în continuare.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va uza de toate prerogativele constituționale pentru asigurarea funcționării unei justiții independente și pentru consolidarea statului de drept.”
UPDATE. 19.22. DNA nu se identifică cu procurorul șef și va continua fără ea, deoarece a pus în pericol instituția printr-o serie de încălcări constituționale. Tudorel Toader a cerut revocarea ei, dar decizia finală va aprține președintelui Klaus Iohannis. El a făcut un veritabil rechizitoriu la adresa Laurei Codruța Kovesi, în 22 de puncte.
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat joi că declanşează procedura de revocare din funcţie a procurorului şef DNA El a a declarat după prezentarea raportului privind activitatea managerială de la DNA, că DNA trebuie să continue să funcţioneze legal, nu se identifică cu cel care o conduce. Toader a precizat că raportul este elaborat pe fondul dezbaterilor care au divizat opinia publică în ultimul an. El a afirmat că a reţinut o situaţie fără precedent a raporturilor dintre autorităţile publice, fiind înregistrate trei conflicte juridice de natură constituţională, în cadrul cărora DNA a fost chemată în faţa instanţei de contencios consitutional, a acuzat implicarea lui Kovesi în dosare şi stilul autoritar al acesteia.
„Am reţinut comportamentul excesiv de autoritar. În realizarea angajamentului, am solicitat in iulie 2017 realizarea unui control la DNA de catre Inspecţia Judiciară. În cuprinsul raportului de control se consemnează .o serie de dificultăţi întâmpinate de inspectori, inclusiv abateri disciplinare pentru împiedicarea verificărilor de către procurorul şef al DNA” a mai spus Toader.
El a mai acuzat-o pe Kovesi de immplicare în anchetele altor procurori şi de comportament excesiv de autoritar.
„Trecerea timpului nu a dus la o îndreptare a acestui tip de comportament, ci la o acutizare a problemei, asa cum relevă ieşirile în spaţiul public”, a consemnat ministrul.
În fața Ministerului Justiției s-au strâns mai mulți cetățeni care susțin că vor să îl încurajeze pe ministrul Justiției să ceară revocarea șefei DNA
Conferința a început cu mai multe probleme organizatorice, ministrul solicitând expres să nu-i fie filmate documentele
”Voiam să spun că nu mă mai văd de microfoanele astea… pe linia aceea să le lăsați libere ca să nu filmați ce am scris eu, dacă nu mergeți încolo eu plec…”
”Raportul pe care îl voi prezenta are 36 de pagini în sinteză deci veți fi de acord să-l prezint în diagonală în sitează după care îl postăm pe pagina Ministerului justiției”.
Activitatea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi a fost analizată în perioada februarie 2017-februarie 2018. Raportul vizează activitatea managerială a procurorului-șef al DNA.
După o oră de citit, ministrul a fost oprit de jurnaliști.
”Haideți să și discutăm, nu numai să citim de pe raport. Despre ce comunicat e vorba, vă rog să ne explicați…” a fost rugat ministrul. ”Am spus că prezint un raport, are 36 de pagini și nu am ajuns decât la 11, dar nu răspund la întrebări. Îl veți citi, comenta, și după aceea eventual voi ține o conferință de presă și îl voi explica!” a mai spus Tudorel Toader.
”Avem o justiție unii spun că e bună alții că rea, dar trebuie să fie o justiție bună, în slujba cetățeanului. În urmă cu șase luni se împlineau șase luni de a preluarea demnității ministerului justiției (..) atunci prezentam liniile de urmat în justiție. După alte șase luni se împlinește exact un an de la preluarea demnității ministerului justiției și ne aflăm împreună în același loc. Demnitatea de procuror este absolut respectabilă dacă e exercitată în limita liniilor constituțională, dacă este exercitată în interesul public” a spus Tudorel Toader
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că în şedinţa social-democraţilor nu s-a discutat despre situaţia din Justiţie, dar a spus că aşteaptă de la ministrul Tudorel Toader să nu se facă de râs.
„Să nu se facă de râs”, a răspuns Dragnea, întrebat, după şedinţa BPN al PSD, ce aşteptări are de la ministrul Justiţiei.
Unii lideri social-democraţi se aşteaptă şi la anunţarea unor măsuri, inclusiv la o propunere de revocare a şefei DNA Laura Codruţa Kovesi, propunere care însă trebuie aprobată de preşedintele Klaus Iohannis. Aceasta în condiţiile în care şeful statului apreciază că nu există motive de revocare a şefei DNA, anunță romaniatv.net.
Anunţul lui Tudorel Toader de joi vine în contextul scandalului privind activitatea DNA. Parlamentarul PSD Andreea Cosma şi fratele ei, Vlad Cosma, au făcut în ultimele zile mai multe dezvăluiri despre activitatea unor procurori din cadrul DNA Ploieşti. Mai mult, fiul fostului preşedinte al CJ Prahova, Vlad Cosma, a prezentat mai multe înregistrări făcute în sediul DNA Ploieşti şi a acuzat mai mulţi procurori din cadrul DNA Ploieşti de falsificare de probe. Fostul deputat a depus şi o plângere penală împotriva magistraţilor.
Ca urmare a scadalului în care au apărut nume ale unor procurori DNA, miercuri, procurorul general al României, Augustin Lazăr, le-a cerut procurorilor şefi DNA şi DIICOT să demareze controale în toate parchetele din ţară, pentru a depista eventuale riscuri interne şi vulnerabilităţi.